Isolatie en ventilatie bij garagedeuren.

Isolatiewaarde garagedeur.

Vaak wordt de vraag gesteld hoe hoog de isolatiewaarde van een garagedeur is. Daar zijn allerlei waardes voor die uitgedrukt worden in Rc waarde of U waarde. Met natuurkundige formules is exact aan te geven wat deze waardes zijn en wat dit voor uw garage betekent. Belangrijker is naar mijn mening welk doel u met een geïsoleerde garagedeur wilt bereiken. Wat heeft u aan een heel goed geïsoleerde garagedeur die twintig keer per dag open gaat en er op dat moment minimaal 6 m2 deuroppervlak open staat. Zelfs bij garagedeuren die maar 1, 2  of 3 keer per dag open gaan, heeft dit invloed op de isolatiewaarde van de garagedeur.

Kou in de garage komt grotendeels door de tocht die via de enkelwandige kanteldeur naar binnen komt. Deze tocht trekt over de vloer de aangrenzende woning, keuken of bijkeuken in en geeft het onaangename gevoel van kou. Terecht wordt de schuld gegeven aan de garagedeur. Als u ervoor zorgt dat de tocht weg is, scheelt dit een stuk in het gevoel van kou. Vandaar dat veel mensen een deken of andere middelen onder tegen de garagedeur leggen om de tocht tegen te gaan. Wanneer u dus voor een garagedeur kiest die niet meer tocht, heeft u al een hoop gewonnen. Sectionaldeuren sluiten met rubbers rondom aan tegen de vloer en de wand. Hiermee wordt tocht voorkomen en dit geeft direct een groot resultaat tegen het koude gevoel. Als het deurblad dan ook nog geïsoleerd is, geeft dit minder kou door wat extra resultaat voor de isolatie- en gevoelswaarde oplevert. Op dat moment wordt de isolatiedikte van de deur en de isolatiewaarde minder belangrijk, immers…de tocht geeft de meeste koude en deze is ondervangen. Over het algemeen wilt u geen twintig graden in de garage maar de kou-doorvoer moet radicaal verminderd worden.

 

Ventilatie

Heel belangrijk bij isolatie is ook ventilatie. Als u ervoor zorgt dat er geen ventilatie meer is door een goed afgesloten en geïsoleerde garagedeur te plaatsen, zullen natte en vochtige spullen in uw garage niet meer drogen. Denk aan een natte auto of fiets, vochtige jassen door de regen of wanneer er was in de garage gedroogd wordt. Belangrijk is om deze vocht goed af te voeren, anders zal er schimmel in de garage ontstaan. Er moet dus wel geventileerd worden of er moet een verwarming aanwezig zijn die de natte lucht laat verdampen. Onderschat het punt van ventilatie of verwarmen in combinatie met een goed geïsoleerde deur niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *